Massa recept på smaskiga pizzor att enkelt och snabbt baka där hemma
Calzone.se listar recept på 30 pizzor som du enkelt kan göra själv hemma, bara du får tag i bra ingredienser och hittar lite tid och ork efter alla vardagsbestyr. Se recept på klassiska pizzor, vegetariska pizzor och mycket mer i denna lista över 30 recept på supersmaskiga pizzor.
Recept på klassiska pizzor
- Margherita: Tomatsås, mozzarellaost och basilika
- Marinara: Tomatsås och vitlök
- Quattro formaggi: Mozzarellaost, parmesanost, gorgonzolaost och pecorinoost
- Capricciosa: Tomatsås, mozzarellaost, skinka, champinjoner och oliver
- Diavola: Tomatsås, mozzarellaost, salami och chili
Recept på vegetariska pizzor
- Vegetariana: Tomatsås, mozzarellaost, grönsaker efter eget val, till exempel tomater, paprika, lök och champinjoner
- Funghi: Tomatsås, mozzarellaost och champinjoner
- Ruccolapizza: Tomatsås, mozzarellaost, soltorkade tomater, pesto och ruccola
- Vegetarisk Quattro Stagioni: Tomatsås, mozzarellaost, kronärtskocka, champinjoner, oliver och körsbärstomater.
- Pizza bianco: Tomatsåsfri pizza med mozzarellaost och grönsaker efter eget val
Recept på pizzor med kött
- Peperoni: Tomatsås, mozzarellaost och pepperonidjur
- Salami: Tomatsås, mozzarellaost och salami
- Köttfärs: Tomatsås, mozzarellaost och köttfärs
- Hawaii: Tomatsås, mozzarellaost, skinka och ananas
- Amerikana: Tomatsås, mozzarellaost, skinka, champinjoner och lök
Recept på pizzor med fisk och skaldjur
- Frutti di mare: Tomatsås, mozzarellaost, skaldjur, till exempel musslor, räkor och bläckfisk
- Skaldjurscalzone: Tomatsås, mozzarellaost, skaldjur och grönsaker i en halvmåneformad pizza
- Napolitana: Tomatsås, mozzarellaost, räkor och ruccola
- Pesce: Tomatsås, mozzarellaost, fisk, till exempel lax eller torsk
- Al Tonno: Tomatsås, mozzarellaost, tonfisk och paprika
Recept på övriga goda pizzor
- Siciliana: Tomatsås, mozzarellaost och ricottaost
- Romana: Tomatsås, mozzarellaost, pecorinoost och svartpeppar
- Genovese: Tomatsås, mozzarellaost, basilika och pesto
- Torta di patate: Pizza med potatis, tomatsås, mozzarellaost och oregano
- Pizza Bianca con Gorgonzola: Tomatsåsfri pizza med mozzarellaost och gorgonzolaost
Recept på extra smaskiga pizzor
- Pizza med aubergine, mozzarellaost och tomatsås: Skär aubergine i tunna skivor och stek dem i olivolja tills de är mjuka. Lägg aubergineskivorna på en utbakad pizzadeg och toppa med mozzarellaost och tomatsås. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
- Pizza med pesto, mozzarellaost och soltorkade tomater: Bred pesto på en utbakad pizzadeg. Toppa med mozzarellaost och soltorkade tomater. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
- Pizza med bacon, mozzarellaost och majonnäs: Bred majonnäs på en utbakad pizzadeg. Toppa med bacon, mozzarellaost och riven ost. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
- Pizza med kyckling, mozzarellaost och champinjoner: Stek kycklingfiléer i olivolja tills de är genomstekta. Lägg kycklingfiléerna på en utbakad pizzadeg. Toppa med mozzarellaost och champinjoner. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
- Pizza med lax, mozzarellaost och creme fraiche: Skär lax i tunna skivor. Bred creme fraiche på en utbakad pizzadeg. Toppa med lax, mozzarellaost och dill. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
Smarta och användbara tips när du ska baka vilken pizza som helst:
- Använd färska ingredienser så mycket som möjligt.
- Grädda pizzan i en het ugn, gärna på pizzasten.
- Var inte rädd att experimentera med olika toppings.
Grundrecept på pizzadeg
Ingredienser i pizzadeg:
- 500 g vetemjöl
- 3 dl ljummet vatten
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk torrjäst
Gör pizzadegen så här:
- Blanda ihop mjöl, vatten, olivolja, salt och jäst i en stor bunke.
- Arbeta degen i ca 10 minuter tills den är smidig och elastisk.
- Låt degen jäsa i ca 1 timme i en oljad bunke.
- Kavla ut degen till en rund pizzabotten.
- Toppa pizzan med dina favorittoppingar.
- Grädda pizzan i en het ugn, gärna på pizzasten, i ca 10-15 minuter.
Extra tips när du ska göra pizzadeg:
- Använd färskt mjöl så mycket som möjligt.
- Använd ljummet vatten, inte för varmt eller för kallt.
- Arbeta degen tills den är smidig och elastisk.
- Låt degen jäsa i en varm plats.
- Kavla ut degen till en tunn botten.
- Toppa pizzan med dina favorittoppingar.
- Grädda pizzan i en het ugn.
Alternativ till pizzarecepten ovan
- Du kan använda färsk jäst istället för torrjäst.
- Du kan tillsätta olika kryddor eller örter till degen.
- Du kan tillsätta olika sorters grönsaker, kött eller ost till pizzan. Låt fantasin och smakerna flöda fritt!
- Du kan grädda pizzan i en vanlig ugn, men det är bättre att använda en pizzasten för att få en krispig botten.
Lycka till med pizzabakandet!