30 recept på pizzor

Massa recept på smaskiga pizzor att enkelt och snabbt baka där hemma

Calzone.se listar recept på 30 pizzor som du enkelt kan göra själv hemma, bara du får tag i bra ingredienser och hittar lite tid och ork efter alla vardagsbestyr. Se recept på klassiska pizzor, vegetariska pizzor och mycket mer i denna lista över 30 recept på supersmaskiga pizzor.

Recept på klassiska pizzor

  • Margherita: Tomatsås, mozzarellaost och basilika
  • Marinara: Tomatsås och vitlök
  • Quattro formaggi: Mozzarellaost, parmesanost, gorgonzolaost och pecorinoost
  • Capricciosa: Tomatsås, mozzarellaost, skinka, champinjoner och oliver
  • Diavola: Tomatsås, mozzarellaost, salami och chili

Recept på vegetariska pizzor

  • Vegetariana: Tomatsås, mozzarellaost, grönsaker efter eget val, till exempel tomater, paprika, lök och champinjoner
  • Funghi: Tomatsås, mozzarellaost och champinjoner
  • Ruccolapizza: Tomatsås, mozzarellaost, soltorkade tomater, pesto och ruccola
  • Vegetarisk Quattro Stagioni: Tomatsås, mozzarellaost, kronärtskocka, champinjoner, oliver och körsbärstomater.
  • Pizza bianco: Tomatsåsfri pizza med mozzarellaost och grönsaker efter eget val

Recept på pizzor med kött

  • Peperoni: Tomatsås, mozzarellaost och pepperonidjur
  • Salami: Tomatsås, mozzarellaost och salami
  • Köttfärs: Tomatsås, mozzarellaost och köttfärs
  • Hawaii: Tomatsås, mozzarellaost, skinka och ananas
  • Amerikana: Tomatsås, mozzarellaost, skinka, champinjoner och lök

Recept på pizzor med fisk och skaldjur

  • Frutti di mare: Tomatsås, mozzarellaost, skaldjur, till exempel musslor, räkor och bläckfisk
  • Skaldjurscalzone: Tomatsås, mozzarellaost, skaldjur och grönsaker i en halvmåneformad pizza
  • Napolitana: Tomatsås, mozzarellaost, räkor och ruccola
  • Pesce: Tomatsås, mozzarellaost, fisk, till exempel lax eller torsk
  • Al Tonno: Tomatsås, mozzarellaost, tonfisk och paprika

Recept på övriga goda pizzor

  • Siciliana: Tomatsås, mozzarellaost och ricottaost
  • Romana: Tomatsås, mozzarellaost, pecorinoost och svartpeppar
  • Genovese: Tomatsås, mozzarellaost, basilika och pesto
  • Torta di patate: Pizza med potatis, tomatsås, mozzarellaost och oregano
  • Pizza Bianca con Gorgonzola: Tomatsåsfri pizza med mozzarellaost och gorgonzolaost

Recept på extra smaskiga pizzor

  • Pizza med aubergine, mozzarellaost och tomatsås: Skär aubergine i tunna skivor och stek dem i olivolja tills de är mjuka. Lägg aubergineskivorna på en utbakad pizzadeg och toppa med mozzarellaost och tomatsås. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
  • Pizza med pesto, mozzarellaost och soltorkade tomater: Bred pesto på en utbakad pizzadeg. Toppa med mozzarellaost och soltorkade tomater. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
  • Pizza med bacon, mozzarellaost och majonnäs: Bred majonnäs på en utbakad pizzadeg. Toppa med bacon, mozzarellaost och riven ost. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
  • Pizza med kyckling, mozzarellaost och champinjoner: Stek kycklingfiléer i olivolja tills de är genomstekta. Lägg kycklingfiléerna på en utbakad pizzadeg. Toppa med mozzarellaost och champinjoner. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.
  • Pizza med lax, mozzarellaost och creme fraiche: Skär lax i tunna skivor. Bred creme fraiche på en utbakad pizzadeg. Toppa med lax, mozzarellaost och dill. Grädda pizzan i ugnen i ca 10-15 minuter.

Smarta och användbara tips när du ska baka vilken pizza som helst:

  • Använd färska ingredienser så mycket som möjligt.
  • Grädda pizzan i en het ugn, gärna på pizzasten.
  • Var inte rädd att experimentera med olika toppings.

Grundrecept på pizzadeg

Ingredienser i pizzadeg:

  • 500 g vetemjöl
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk torrjäst

Gör pizzadegen så här:

  1. Blanda ihop mjöl, vatten, olivolja, salt och jäst i en stor bunke.
  2. Arbeta degen i ca 10 minuter tills den är smidig och elastisk.
  3. Låt degen jäsa i ca 1 timme i en oljad bunke.
  4. Kavla ut degen till en rund pizzabotten.
  5. Toppa pizzan med dina favorittoppingar.
  6. Grädda pizzan i en het ugn, gärna på pizzasten, i ca 10-15 minuter.

Extra tips när du ska göra pizzadeg:

  • Använd färskt mjöl så mycket som möjligt.
  • Använd ljummet vatten, inte för varmt eller för kallt.
  • Arbeta degen tills den är smidig och elastisk.
  • Låt degen jäsa i en varm plats.
  • Kavla ut degen till en tunn botten.
  • Toppa pizzan med dina favorittoppingar.
  • Grädda pizzan i en het ugn.

Alternativ till pizzarecepten ovan

  • Du kan använda färsk jäst istället för torrjäst.
  • Du kan tillsätta olika kryddor eller örter till degen.
  • Du kan tillsätta olika sorters grönsaker, kött eller ost till pizzan. Låt fantasin och smakerna flöda fritt!
  • Du kan grädda pizzan i en vanlig ugn, men det är bättre att använda en pizzasten för att få en krispig botten.

Lycka till med pizzabakandet!

Av Freddo