Namn på olika sorters pizzor
Lista på vanliga och ovanliga pizzor från pizzeriamenyer
På en vanlig pizzeria kan man idag ofta hitta över 100 pizzor med olika namn och av många olika sorter.
Här på calzone.se listar vi namnen på en himla massa olika sorters pizzor som vi hittat på menyer runtom i Sverige men även utomlands, som i t.ex. Italien såklart. På menyerna kan man vanligtvis hitta en mängd olika namn på italienska pizzor, amerikanska pizzor, kebabpizzor och många fler sorters pizzor.

Namn på vanliga pizzor – ordiniarie pizzor
När vi pratar om vanliga pizzor så menar vi de som oftast syns längst upp i menyn på en pizzeria och som oftast även är de billigaste pizzorna. De flesta känner nog igen namnet på pizzor som vesuvio och capricciosa.
Margherita
Margherita är namnet på en av de vanligaste och enklaste pizzorna och ingredienserna som man lägger som fyllning på denna pizza är helt enkelt bara ost och tomatsås.
Vesuvio
Vesuvio är också en av de allra vanligaste pizzorna och ingredienserna är tre, nämligen: tomatsås, ost och skinka.
Capricciosa
Det verkar vara lite klurigt att stava rätt till namnet på denna pizza om man läser menyerna på diverse pizzerior. Fyllningen på en capricciosa består av skinka och (helst) färska champinjoner.
Hawaii
En hawaiipizzas ingredienser är något så exotiskt som ananas och skinka. Visst är namnet på pizza hawaii vackert.
Calzone
Calzone är namnet på en av de vanligaste och enligt oss på calzone.se, den godaste pizzan! En calzone är en inbakad pizza med en fyllning av tomatsås, ost och skinka. Det är även ganska vanligt att lägga till färska champinjoner.
Namn på italienska pizzor
Så kallade italienska pizzor är en sorts pizzor som ofta är stenugnsbakade och innehåller lite fler färska ingredienser. Kanske de även är toppade med ruccola.
Diavola
Diavola är namnet på en het pizza från Italien. Byggs av tomatsås, mozzarella, stark salami, chiliolja och oliver.
Bresaola
En bresaola är en så kallad italiensk pizza vars ingredienser är tomatsås, mozzarella, körsbärstomater, ricotta, ruccola, parmesanost, bresaola och citronolja.
Napoli
Tomatsås, mozzarella, sardeller, svarta oliver, oregano och basilika är ingredienserna som behövs för att laga till en pizza med namnet napoli.
Pescatore
Pescatore är namnet på en italiensk pizza med en hel del godsaker från havet. Ingredienserna i en Pescatore är tomatsås, mozzarella, räkor, blåmusslor, vitlöksolja, körsbärstomater, blandade skaldjur och persilja.
Al tartufo
Al tartufo är namnet på en pizza och en smakupplevelse bestående av ricotta, mozzarella, tryffel- och champinjonkräm, tryffelsalami, svamp och ruccola.
Namn på olika kebabpizzor
Kebabpizza är nog mest ett svenskt fenomen och bara en enkel kebabpizza original kan anses märkligt nog för en italienare eller någon från något annat land som endast är vana vid ”vanliga” pizzor. Kebabpizzor finns det idag på nästan varje pizzeria i Sverige och nuförtiden finns det kebabpizzor av flera olika sorter och med olika namn.
Kebabpizza original
En vanlig kebabpizza har oftast av bara kebab, lök och kebabsås som fyllning. Ofta ligger det även en eller två feferoni på toppen av pizzan.
Kebabpizza special
Kebabpizza special är namnet på en lite nyttigare variant av kebabpizza och brukar även ha bland annat isbergssallad, gurka och färsk tomat som extra topping.
Kycklingkebabpizza
Byt bara ut nöt- eller fläskkebaben mot kycklingkebab så har vi en kycklingkebabpizza! Därav namnet på denna pizza.
Inbakad kebabpizza
En inbakad kebabpizza ser ut som en calzone på utsidan men har innehållet av en vanlig kebabpizza på insidan.